Itä-Suomen yliopiston D-vitamiinivalmisteiden mittausmenetelmä puutteellinen

OFF

Itä-Suomen yliopisto pahoittelee D-vitamiinivalmisteiden pitoisuuksista tehtyjen mittausten synnyttämää kohua.

Käytetyssä menetelmässä on ilmennyt puutteita, eikä sen luotettavuus tablettivalmisteiden D-vitamiinipitoisuuksien analysointiin ole riittävä. Yliopiston käyttämän analyysimenetelmän tuloksiin ovat voineet vaikuttaa muun muassa ravintolisien muut ainesosat.

Verkkokaupasta, sekä Kuopiolaisista marketeista ja apteekeista ostettujen 23:n D-vitamiinivalmisteen pitoisuusmittaukset tulivat julkisuuteen Ylen Akuutti –ohjelmassa 24.10.2012. Osa näytteistä jäi tutkija Tarja Nurmen mittausten mukaan alle hyväksyttävän rajan.

Itä-Suomen yliopisto on nyt saanut akkreditoidun Eurofins -laboratorion tulokset samoista D-vitamiinivalmisteista, jotka oli tutkittu yliopiston omassa laboratoriossa. Tanskalaislaboratorion analyysin mukaan tuotteet täyttävät viranomaisvaatimukset neljää tuotetta lukuun ottamatta. Hyväksytty poikkeama on enintään 20 prosentin alitus ilmoitetusta.

Yhtiöiden omavalvonnan tuloksia yliopisto ei ole missään vaiheessa kyseenalaistanut.

Itä-Suomen yliopistolla tehtävän D-vitamiinitutkimuksen varsinaisena tarkoituksena on osoittaa riittävän D-vitamiinin saannin tuottamat terveyshyödyt. Erityisesti pimeään vuodenaikaan lisäravinteena nautitun D-vitamiinin terveysvaikutus voi olla huomattava.

Kesäaikaan D-vitamiinilisä ei ole tarpeellinen mikäli iho altistuu auringonvalolle, mutta maltillinen D-vitamiinilisä ei silloinkaan ole haitaksi. Talviaikaan monipuolisesta, runsaasti kalaa ja D-vitaminoituja elintarvikkeita sisältävästä ravinnosta voi saada 5-10 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä, minkä lisäksi on suositeltavaa käyttää kohtuullista D-vitamiinilisää.

This post was written by , posted on November 16, 2012 Friday at 12:01 pm