Polar Pharma Oy: Onko K₂-vitamiini seuraava supervitamiini?

OFF

VitaminK2_soybeans_H_one_third_embed

Luukato eli osteoporoosi yleistyy sitä mukaa kun väestö vanhenee. K-vitamiinia tutkitaan vilkkaasti luuston hyvinvoinnin kannalta. Näyttää siltä että K₂-vitamiinilla yhdessä kalsiumin kanssa on tärkeä rooli luuston kunnon ylläpitämisessä ja vahvistamisessa.

Riittämätön kalsiumin saanti voi johtaa luuston heikkenemiseen. Se voi lisätä myös luunmurtumien riskiä. Kalsium lisää luun mineraalitiheyttä ja vahvistaa luustoa. Se voi myös pienentää osteoporoosin riskiä eritoten vanhuksilla ja postmenopausaalisilla naisilla. Viimeaikaiset tutkimukset näyttäisivät kuitenkin viittaavan siihen, että lisääntynyt kalsiumin saanti voi aiheuttaa myös kalsiumin lisääntynyttä kiinnittymistä verisuonten seinämiin ja pehmytkudoksiin, jotka voivat lisätä riskiä sydänsairauksiin.

Sen sijaan K₂-vitamiinin on osoitettu estävän valtimoiden kalkkeutumista. Tämä tarkoittaa sitä, että K₂-vitamiinin lisäsaanti voisi olla keino alentaa kalsiumiin liittyviä terveysriskejä. Näyttäsi siltä, että K₂-vitamiinin saanti ei ole riittävää, sillä suomalaisesta ruokavaliosta emme juurikaan saa K₂-vitamiinia. K₂-vitamiinilisät voivat olla yksi tapa turvata riittävä saanti. Nauttimalla tasapainossa kalsiumia ja K₂-vitamiinia voi olla mahdollista torjua osteoporoosia ja samalla estää verisuonten kalkkeutumista. K₂-vitamiini voi optimoida elimistön kalsiumin käyttöastetta sekä estää lisäkalsiumin mahdolliset kielteiset terveysvaikutukset.

Tutkimusviitteet:

1. Cumming RG, Cummings SR, Nevitt MC, et al. Calcium intake and fracture risk: results from the study of osteoporotic fractures. Am J Epidemiol. 1997;145:926-34.

2. Hodgson SF, Watts NB, Bilezikian JP, et al. American Association of Clinical Endocrinologists medical guidelines for clinical practice for the prevention and treatment of postmenopausal osteoporosis: 2001 edition, with selected updates for 2003. Endocr Pract. 2003;9:544- 64.

3. Bolland MJ, Avenell A, Baron JA, et al. Effect of calcium supple-ments on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis. BMJ. 2010;341:c3691.

4. Bolland MJ, Grey A, Avenell A, et al. Calcium supplements with or without vitamin D and risk of cardiovascular events: reanalysis of the Women’s Health Initiative limited access dataset and meta-analysis. BMJ. 2011;342:d2040.

5. Beulens JW, Bots ML, Atsma F, et al. High dietary menaquinone intake is associated with reduced coronary calcification. Atherosclerosis. 2009;203:489-93.

6. 10. Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, et al. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr. 2004;134:3100-5.

This post was written by , posted on January 16, 2014 Thursday at 12:50 pm