Vuoden 2014 rohdoskasvi on vehnänoras

OFF

vehnanoraskuva

Tuoreita vehnänoraita,  vehnänoras- ja viherjauheita, kapseleita sekä vehnänorasmehua.

Vehnä (Triticum aestivum L.) on yksi maailman tärkeimmistä ruokaviljoista. Vehnänjyviä hyödynnetään muun muassa jauhona, leseinä, vehnänalkioöljynä ja idättämällä vehnäoraaksi. Vehnänorasta on arvostettu elävän ravinnon ruokaohjelmassa ja fytoterapiassa jo pitkään. Kun vehnän siemen itää, sen sisältämien ravintoaineiden määrä kasvaa huomattavasti. Vehnänoras, samoin kun useat muutkin viljakasvien oraat ovat todellisia superruokaa, jotka tekevät vahvaa tulemista ruokapöytiin ja wellness-kuluttajan terveyspirtelöihin. Vehnänoras on miedonmakuinen, makeahko ja erittäin terveellinen ruoka-aine ja monipuolinen myös rohdoskäytössä. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on valinnut vehnänoraan vuoden 2014 rohdoskasviksi.

Vehnänorasta voi käyttää ruokana salaatin tavoin tai hyödyntää monipuolisena rohdoksena. Leikatuista versoista puristetaan mehua tai ne käytetään tuoreyrtin tavoin, pilkottuina salaatteihin, keittoihin, pataruokiin tai vaikka leivän päälle. Erittäin ravitsevana vehnänorasta käytetään vahvistavana ravintolisänä toipilaille, väsymysoireyhtymää sairastaville tukihoitona ja kehoa puhdistavien kuurien osana.

Vehnänorasta voi kasvattaa kotioloissa ikkunalaudalla tai kesällä parvekkeella. Oraat valmistuvat korjattaviksi 7-10 päivässä. Ne ovat 15-20 cm korkeita ja väriltään tumman vihreitä. Tällöin niiden ravinnepitoisuus on korkeimmillaan. Vehnänoras sisältää monipuolisesti ravintoaineita, vitamiineja, kivennäisaineita, aminohappoja ja entsyymejä. Jos vehnänoraan kasvattaminen ja mehun puristaminen tuntuu kotioloissa työläältä, niin kannattaa tutustua terveyskauppojen laajaan vehnänorasvalikoimaan. Kuivattua orasta käytetään erilaisissa viherjauheissa ja niistä valmistetaan myös ravintolisiä.

Pitkän käyttöhistoriansa ja monipuolisten ominaisuuksiensa sekä tieteellisen näytön perusteella vehnänoras on ansainnut Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton vuoden 2014 rohdoskasvin arvon. Valinnalla halutaan nostaa arvostusta perinteisten luonnonlääkkeiden käyttöä kohtaan sekä muistuttaa kasvilääkinnän laajasta käytöstä läpi ihmiskunnan historian.

Kasvilääkinnällä pitkä historia

Historian alkuajoista lähtien ihmiskunnan hankkima tieto, laaja ja pitkäaikainen kokemus luonnontuotteiden käytöstä lääkkeinä siirtyi muistitietona sukupolvelta toiselle. Tämä tieto yhdistettynä nykyajan tutkittuun tietoon, tuotekehitykseen ja valmistusmenetelmiin on luonut nykyajan kuluttajalle turvallisen tavan hoitaa terveyttä myös kasvilääkinnän keinoin.

Categories: Rohtokasvit
This post was written by , posted on January 20, 2014 Monday at 7:06 pm