Paha olo voi johtua huonolaatuisesta ruoasta

OFF

Kesälomalla saattaa terveelliset ruokailutottumukset unohtua ja tulee syötyä normaalia epäterveellisemmin. Takaisin ruotuun pääsee pienellä vaivalla, kun jättää valmisruoat ostamatta ja valitsee kaupasta pizzojen ja keksien tilalle luonnonmukaisempaa ja ravinteikkaampaa ruokaa. Tavallisen puhtaan ruoan lisäksi myös eksoottisempaa superruokaa on nykyään tarjolla ihan tavallisissa kaupoissa.

 

Oletko joskus huomannut, että mielesi tekee jotain tiettyä ruokaa? Kyse saattaa olla siitä, että elimistösi kaipaa kyseisessä ruoka-aineessa olevaa vitamiinia tai muuta ravintoainetta. Näin saattaa käydä lomakauden jälkeen, jos on tullut syötyä paljon niin sanottua roskaruokaa.

– Korkeaenergistä ja vähäravinteista valmisruokaa on helposti saatavilla. Jos on syönyt tavallista enemmän pikaruokaa, on aika luonnollista, että elimistö kaipaa ravinteikkaampaa ruokaa, yleislääkäri Olli Sovijärvi sanoo.

Omaa ruokavaliotaan voi korjata kuitenkin melko helposti. Suursiivousta kauppalistaan ei ole tarpeen tehdä, vaan jo muutamalla vaihdoksella voi saada paljon hyvää aikaan.

– Perusohje on jättää pizzat ja vastaavat pikaruoat pois ja ottaa tilalle väriä ja luomutuotteita: paljon kasviksia, tuoretiskiltä kalaa ja kotimaista luomulihaa.

 

Mitä on prosessoitu ja prosessoimaton ruoka?

 

Suuri osa syömästämme ruoasta on tavalla tai toisella prosessoitua: tuotanto- tai valmistusvaiheessa ruokaa käsitellään monin tavoin ja siihen lisätään muun muassa säilyvyyttä ja makua parantavia aineita. Jokainen käsittely vähentää ruuan luonnollisia ominaisuuksia.

– Kun syö puhtaampaa ja käsittelemättömämpää ruokaa, ei tule saaneeksi tarpeettomia aineita ja keho voi paremmin. Luonnonmukainen ruoka myös maistuu aivan erilaiselta kuin valmisruoat, Sovijärvi sanoo.

Superruoka saattaa kuulostaa ärsyttävän trendikkäältä termiltä, mutta käytännössä se tarkoittaa prosessoimatonta, lisäaineetonta, mahdollisimman luonnonmukaista ja laadukasta ruokaa.

– Superruoka voi olla marjoja tai eläinkunnan tuotteita, melkein mitä tahansa ruoka-ainetta.  Tärkeintä on laatu ja esimerkiksi kasviksissa luonnonmukainen kasvatus. Tuotantotavat vaikuttavat valtavasti ravintoainepitoisuuksiin.

 

Superia arkiruokaan

 

Vielä viisi tai kymmenen vuotta sitten erikoisempaa superruokaa sai hakea kissojen ja koirien kanssa, eikä sitä sittenkään meinannut löytyä kuin harvoista alan liikkeistä. Nyt kaikenlaisen superruoan ostaminen on huomattavasti helpompaa.

– Tavallisistakin kaupoista saa tänä päivänä kuivattua nokkosta ja voikukkaa, samoin löytyy tyrniä, mustikkaa ja mustaherukkaa, kertoo Sami Sundvik superruokia maahantuovasta CocoVista.

Eksoottisempiakin tuotteita, kuten maca-jauhetta, goji-marjaa, mulperia ja inka-marjaa saa nykyään yhä useammasta marketista.

– Maca-jauhetta voi sekoittaa niin kylmien kuin kuumienkin juomien joukkoon, marjoja voi napostella sellaisenaan tai lisätä vaikka jugurttiin, puuroon tai salaattiin.

Ruuanlaitossa käytettävän rasvan voi korvata kookosöljyllä, jota on ominaisuuksiensa vuoksi käytetty ravintona jo tuhansia vuosia.

– Kookosöljy sopii mainiosti ruoanlaittoon ja leivontaan, koska se on hyvin stabiili rasva ja kestää hyvin kuumentamista. Kookosöljyn rasvahapot tappavat suoliston bakteereita, sieniä, parasiitteja ja viruksia sekä uudistavat suolinukkaa ja siivoavat kuona-aineita, Sundvik sanoo.

 

Mitä ihmeen superruokaa?

 

– superruoalla tarkoitetaan ruokia tai raaka-aineita, joissa on poikkeuksellisen paljon ravintoaineita

– maca-jauhe: maca-juuresta valmistettua jauhetta, joka sisältää aminohappoja, vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Maca-jauhe toimii adaptogeeninä, joka tasapainottaa kehon eri järjestelmiä luonnollisesti

– goji-marja: goji-marjaa pidetään maailman ravinnerikkaimpana marjana ja se sisältää runsaasti kivennäis- ja hivenaineita, aminohappoja ja mm. tukee immuunijärjestelmän toimintaa

– mulperi-marja: sisältää runsaasti kuitua, rautaa, kalsiumia ja C- ja K-vitamiineja

– inka-marja: pirteän kirpeä marja, joka sisältää antioksidantteja, suuren määrän proteiinia, vitamiineja ja flavonoideja

– kookosöljy: kookosöljyn rasvahapot tukevat immuunijärjestelmän toimintaa, kilpirauhasta, hermostoa ja ihon kuntoa. Kookosöljy sopii hyvin myös painonhallintaan, se kiihdyttää rasva-aineenvaihduntaa.

 

 

Lisätietoja:

Olli Sovijärvi

yleislääkäri

olli.sovijarvi@gmail.com

Sami Sundvik

CocoVi Import Oy

p. 044 020 3051

sami@cocovishop.com

www.cocovi.fi

 

 

Categories: Ruoka ja Ravinto
This post was written by , posted on August 14, 2012 Tuesday at 8:37 am