D-vitamiinivarannot hupenevat pimeässä syksyssä

OFF

D-vitamiinin saanti on Suomessa alle suositusten ja suomalaisten veren D-vitamiinipitoisuus on havaittu liian alhaiseksi monessa eri tutkimuksessa. Nykytiedon mukaan ruokavaliosta on lähes mahdoton saada liikaa D-vitamiinia. Suomen leveysasteilla marras–joulukuuhun mennessä elimistön kesänaikaiset auringonvalon aikaansaamat D-vitamiinivarannot alkavat huveta merkittävästi.

Ruokavaliosta on lähes mahdoton saada liikaa D-vitamiinia

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittaa turvalliseksi D-vitamiinin saanniksi aikuisilla maksimissaan 50 µg päivässä (eli 2000 ky/pv) ja lapsille maksimissaan 25 µg päivässä (eli 1000 ky/pv).

”Viime aikoina on herännyt paljon keskustelua D-vitamiinin saannin riittävyydestä ja siitä, mikä olisi terveyden kannalta suotuisin veren D-vitamiinipitoisuus. Jotkut asiantuntijat ovat arvelleet nykyisten maksimaalisten saantisuositusten olevan lähempänä optimaalista D-vitamiinin saantia kuin nykyinen suositus. Kuitenkin uusien, luonnoksena ilmestyneiden pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan työikäiselle sopiva saanti olisi 10 µg päivässä. Iäkkäiden ravitsemussuositus taas suosittelee yli 60-vuotiaille ympärivuotista 20 µg: n D-vitamiinilisää Suomessa”, kertoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen Lääkärikeskus Aavasta.

D-vitamiini vaikuttaa laajasti elimistöön

D-vitamiini vaikuttaa laajasti elimistöön. D-vitamiinin riittävällä saannilla on arveltu olevan esimerkiksi seuraavia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia:

  • riittävä saanti ehkäisee osteoporoosia
  • saattaa vaikuttaa positiivisesti mielialaan
  • saattaa parantaa koordinaatiokykyä ja lihasvoimaa
  • saattaa ehkäistä virus- ja bakteeri-infektioita
  • saattaa ehkäistä sydän- ja verisuonisairauksia sekä lihavuutta
  • saattaa suojata autoimmuunisairauksilta, kuten tulehduksellisilta suolistosairauksilta, MS-taudilta, diabetekselta.

D-vitamiinin annostusta ei kannata liioitella

On kuitenkin hyvä muistaa, että erittäin korkeat veren D-vitamiinipitoisuudet ovat yhteydessä joidenkin syöpämuotojen, sydän- ja verisuonisairauksien sekä kuurouden lisääntyneeseen ilmaantumiseen. Tätä D-vitamiiniin liittyvää U-muotoista sairauksien riskiä ei ymmärretä vielä kovin seikkaperäisesti. Lisäksi muutamat, toistaiseksi ainoat olemassa olevat, satunnaistetut tutkimukset eivät ole voineet osoittaa, että D-vitamiinin lisäämisellä ravintolisänä olisi sydän- ja verisuonitapahtumia ehkäisevää tai kokonaiskuolleisuutta vähentävää vaikutusta.

D-vitamiinilisä talviaikaan

”D-vitamiinin saannin lisäämisessä olisi hyvä olla maltillinen ja varoa pitkäaikaisten mega-annosten käyttöä pohtimatta ensin lääkärin kanssa. Itse kuitenkin kannatan talvisaikana D-vitamiinin käyttöä ravintolisänä annoksella aikuisille 10–20 µg päivässä ja lapsille 7,5 µg päivässä. Erityisen tärkeänä pidän D-vitamiinin käyttöä, jos ei syö kalaa. Suomalaisten D-vitamiinin saannista yli 80 prosenttia tulee kalasta”, summaa Laatikainen.

Lääkärikeskus Aavan uutiskirje 

Categories: D-Vitamiini
This post was written by , posted on September 12, 2012 Wednesday at 11:31 am